Nedenstående email fra datteren af en nær ven har skærpet undertegnedes opmærksomhed på sagen:

“Dato: 9. marts 2020
Emne: Brev fra “Norditalien”

Kære alle,
Vi begynder nu tredie uges husarrest og har det godt. Supermarkedernes hjemmelevering fungerer endnu og vi har heldigvis masser af plads herhjemme til at komme af med overskydende energi.
Det sidste har jeg efterhånden mindre af – ud over mit almindelige arbejde i smart-working (hjemmekontor) har vi en række krise-tiltag der røver tid, også fra weekenden. Derudover er jeg nu igen mor på fuld tid OG skolelærer fordi min syvårige endnu ikke er selvstændig med den nye online-skole der er ved at komme på benene.

Hele min region er nu lukket, dvs varer må gerne flyttes på tværs af grænser (hvis man da ellers kan finde chauffører nok) og folk må gerne tage på arbejde et andet sted hvis de har en erklæring fra deres arbejdsgiver.
Har man så overreageret?
NEJ!
Vi er gået fra 15 til snart 8000 positive på 16 dage, de døde nærmer sig i skrivende stund 400 – Italien har overgået Iran i %.
Hospitalerne har ikke flere senge på intensivafdelingerne og overlægerne bliver kaldt på arbejde midt om natten for at sortere alle de ikke-døende patienter fra og sende dem hjem eller til hospitaler uden for de ramte zoner. Operationer bliver udskudt, sundhedspersonale bliver kaldt tilbage fra ferier og orlov, og pensionerede læger bliver bedt om at træde til. Man estimerer at vi vil mangle circa 20000 (ja, tyvetusind) ansatte på hospitalerne hvis det fortsætter bare lidt endnu.

Italien var for to uger siden som Danmark idag. Mange tog let på nyhederne om smittede – det var jo bare i et mindre område syd for Milano.
Heldigvis lukkede skolerne så mange virksomheder følte sig nødsaget til at sende medarbejderne hjem for at passe ungerne. Smart-working blev udbredt, selv i den offentlige sektor, museer lukkede, sportsklubber lukkede, selv kirkerne lukkede – og alligevel blev mange ved med at gå på arbejde, cafe, bar, diskotek osv – og smitten er fortsat.
Unge stærke mennesker ligger nu på intensiv. De klarer det måske men det gør deres ældre/udsatte familiemedlemmer måske ikke. Mange andre er symptomfri og derfor ikke klar over at de kan smitte videre.
Denne voldsomme regionslukning (16 millioner mennesker) var nødvendig for at få folk til at blive hjemme og dermed forhåbentligt stoppe den videre smitte og det øgede behov for hospitalspladser.

Gør hinanden en tjeneste – stop smitten inden Danmark kommer i samme situation – og bliv så vidt muligt hjemme!!

Del gerne denne mail, men ikke min mailadresse.”